e-shop των ιατρικών εκδόσεων  
 
   

Αρχική Σελίδα Contact Us Χάρτης Αναζήτησης

Αναζήτηση: Σύνθετη Αναζήτηση
 
Αρχική Σελίδα    
Κατάλογος    
Ο Λογαριασμός μου    
Στο Καλάθι    

 
Αρχική ΣελίδαΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣΠαιδικό Βρογχικό Άσθμα - Αντιμετώπιση στο Πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Παιδιατρικής Φροντίδας   
Παιδικό Βρογχικό Άσθμα - Αντιμετώπιση στο Πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Παιδιατρικής Φροντίδας

Προβολή Μεγαλύτερης Εικόνας

Τιμή: 10.00
13,9 Χ 20,6
960-88751-7-Χ
92
2006
Γιάννης Β. Παρισιάνος

 
Περιγραφή
Reviews

Συγγραφείς: Ιωάννα Αντωνιάδου - Κουμάτου

Διευθύντρια Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής

Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

Ζωή Ηλιοδρομίτη - Βραχνή

Δημήτρης Οικονομάκος

 

 Επιστημονική Επιμέλεια - Πρόλογος: Κωνσταντίνος Ν. Πρίφτης

Αναπληρωτής Διευθυντής

Αλλεργιολογικό Τμήμα Γ.Ν. Παίδων

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ:

Το παιδικό άσθμα αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια νοσηρότητας των παιδιών. Αυτό αποτυπώνεται με τις επισκέψεις στα ιατρεία, τις απουσίες από το σχολείο, τις εισαγωγές στο νοσοκομείο ή ακόμα την απώλεια ωρών και ημερών εργασίας από τους γονείς.

Ως βρογχικό άσθμα ή απλώς άσθμα ορίζεται η χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών όπου συμμετέχουν πολλά κύτταρα και κυτταρικά προϊόντα. Εξαιτίας της φλεγμονής αναπτύσσεται ποικίλου βαθμού βρογχοστένωση που οδηγεί σε περιορισμό της ροής του αέρα, εγκλωβισμό του αέρα και υπερδιάταση των πνευμόνων. Κλινικά προβάλλει με τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που είναι ο συριγμός, το σφίξιμο στο στήθος, η δύσπνοια και ο βήχας. Μπορεί να εκδηλώνεται κατά επεισόδια που αποκαθίστανται αυτόματα ή με αγωγή.

Η παρούσα έκδοση φιλοδοξεί να συμβάλει στην ενημέρωση του γιατρού της κοινότητας για την αποτελεσματικότερη ολοκληρωμένη φροντίδα του ασθματικού παιδιού. Στοχεύει στην καλύτερη μεθόδευση της διαδικασίας της συνέντευξης, της κλινικής εξέτασης καθώς επίσης της θεραπευτικής πρακτικής κάθε γιατρού που καλείται να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης το παιδί με ασθματικά συμπτώματα.

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

Όπως είναι γνωστό από τις αρχές της δεκαετίας του '70 γίνεται διεθνώς μια μεγάλη συζήτηση για τον προσανατολισμό των συστημάτων και των υπηρεσιών υγείας, με απακόλουθο τη στροφή προς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και την  Προαγωγή της Υγείας.

Έκτοτε, σε όλες τις χώρες, έχουν γίνει συγκεκριμένες, αναλυτικές και τεκμηριωμένες προτάσεις για τον σχεδιασμό, την προώθηση και εφαρμογή τους και έχουν αναπτυχθεί επιστημονικά προτυποιημένες διαδικασίες για την αποτελεσματική φροντίδα του παιδιού και της οικογένειας.

Ο πρωτοβάθμιος παιδίατρος είναι αντιμέτωπος με μια πλειάδα προβλημάτων που αφορούν το παιδί, την οικογένεια, το σχολείο αλλά και την κοινότητα στην οποία το παιδί ζει. Χρειάζεται ως εκ τούτου ειδική εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη ώστε να μπορέσει να φροντίσει την υγεία του παιδιού και μάλιστα σφαιρικά όπως οι διακηρύξεις υγείας ορίζουν. Είναι απαραίτητη, στην κλινική πράξη αλλά και στον σχεδιασμό, η ανάπτυξη και η εφαρμογή μοντέλων συνδυασμού προληπτικών με διαγνωστικές και θεραπευτικές δραστηριότητες. Επίσης η σαφής ως προς την διαδικασία διασύνδεση των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας με τις δευτεροβάθμιες και τα κριτήρια παραπομπής.

Στη χώρα μας δεν υπάρχουν προτυποποιημένες πρακτικές στην εξωνοσοκομειακή παιδιατρική σε αντίθεση με άλλες χώρες. Συχνά η εκπαίδευση στην παιδιατρική δεν περιλαμβάνει πρωτοβάθμιο σκέλος και υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι η πρωτοβάθμια είναι υποσύνολο της δευτεροβάθμιας φροντίδας. Προσδίδεται μάλιστα σε αυτή μόνο θεραπευτικό σκέλος. Οι νεώτεροι παιδίατροι χρειάζονται χρόνια ώστε να  μπορέσουν να απεκδυθούν τον χιτώνα του νοσοκομείου και να ασκήσουν την πρωτοβάθμια παιδιατρική με τους δικούς τους επιστημονικούς κανόνες.

Η Διεύθυνση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού με στόχο την επιστημονική μελέτη, την έγκυρη προτυποποίηση και εκπαίδευση σε διάφορες πλευρές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Προαγωγής Υγείας των παιδιών και των οικογενειών τους στην ελληνική πραγματικότητα, έχει ιδρύσει από το 1991 ένα Κέντρο Υγείας στην περιοχή της Καισαριανής.

Το παιδικό βρογχικό άσθμα, η συχνότητα του οποίου ίσως ξεπερνά το 7%, είναι ένα καθημερινό και δύσκολο πρόβλημα για τον πρωτοβάθμιο παιδίατρο. Παρότι υπάρχουν ομοφωνίες ειδικών για την διαχείριση του, η εφαρμογή τους ιδίως σε πρωτοβάθμιο επίπεδο είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η προτυποποιημένη αυτή μορφή εφαρμόστηκε πιλοτικά ατο Κέντρο Υγείας του Παιδιού Καισαριανής και κατά τη γνώμη όλων μας δόμησε τη γνώση μας για τη συνολική διαχείριση και φροντίδα του άσθματος.

Τολμούμε ως εκ τούτου να το προτείνουνμε στον Έλληνα πρωτοβάθμιο παιδιάτρο, με την ελπίδα να βοηθηθεί στη διαχείριση και φροντίδα του τόσο συχνού, σύνθετου και πολύπλοκου αυτού προβλήματος υγείας των παιδιών.

Ιωάννα Αντωνιάδου - Κουμάτου

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Εισαγωγή - Πρόλογος

Διάγνωση παιδικού άσθματος

Στοιχεία ιστορικού και ενδείξεις για τη διάγνωση του παιδικού άσθματος

Ιατρικό ιστορικό

Κλινική εξέταση

Παρακλινικός έλεγχος

Διαφορική διάγνωση

Χρήση ροομέτρου στη διάγνωση του άσθματος

Σταδιοποίηση του άσθματος και του ασθματικού παροξυσμού

Σταδιοποίηση άσθματος

Σταδιοποίηση ασθματικού παροξυσμού ως προς τη βαρύτητα

Θεραπευτική αντιμετώπιση του άσθματος

Στόχοι θεραπείας

Θεραπεία άσθματος

Θεραπεία ασθματικού παροξυσμού

Θεραπεία ασθματικού παροξυσμού στο σπίτι

Θεραπεία ασθματικού παροξυσμού στο εξωτερικό ιατρείο

Φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του άσθματος

Παρακολούθηση του παιδιού με βρογχικό άσθμα

Κριτήρια για παραπομπή σε δευτεροβάθμιο κέντρο

Παράρτημα

Ατομικό ιστορικό

Οικογενειακό ιστορικό

Συνθήκες κατοικίας

Ερωτηματολόγιο ανίχνευσης άσθματος

Φόρμα κλινικής εξέτασης

Προτεινόμενες IGE δοκιμασίες ελέγχου ευαισθητοποίησης σε αεροαλλεργιογόνα

Αντιασθματικά φάρμακα

Ερωτηματολόγιο παρακολούθησης

Συσκευές εισπνεόμενων φαρμάκων

Οδηγίες χρήσης συσκευών εισπνεόμενων φαρμάκων

Οδηγίες προς τους γονείς για τη διαμόρφωση του ενδοοικιακού περιβάλλοντος του παιδιού με άσθμα

Οδηγίες για τη χρήση του ροομέτρου

Μέσες τιμές και σταθερές αποκλίσεις PEF σε αγόρια και κορίτσια 6-16 ετών

Σχέδιο δράσης αντιμετώπισης ασθματικού παροξυσμού (στο σπίτι)

Επιλεγμένη βιβλιογραφία

Loading...